Norske industribedrifter leder an i digitaliseringen

Jeg vil virkelig slå ett slag for industriforkjemperne våre som fortsetter å tenke nyskapende selv etter tiår med kamp og glede for egne bedrifter!

Rett før påske gikk SMART sveis 2019 av stabelen på X Meeting Point og over 130 konferansedeltakere fikk faglig påfyll og fikk se mange nyheter i utstillingen. Norsk Sveisetekniske Forbund (NSF) hadde satt sammen et variert program med fokus på utvikling og fremtid.

Som tilhører blir man kanskje først og fremst overrasket over hvor mye som skjer i det ganske land og hvor tøft norske industribedrifter investerer for å være i front også i fremtiden. Med seg til å fortelle historien hadde NSF fått med viktige aktører i industrien – noen kjente og noen som vi ikke hører om hver dag.

Sole Solution AS i Eggedal er et selskap som jeg ikke kjente fra før, men etter å ha hørt historien fortalt på 40 minutter har jeg bare lyst å besøke dem! De startet produksjonen av komponenter til varmtvannsberedere hjemme i fjøset og har siden den tid bygd opp en supermoderne fullautomatisk fabrikk som leverer over 2 millioner meter lasersveiste rør per år! Det man skal merke seg er at de fortsatt er avhengig av de gode ansatte til å følge opp produksjonen og de må ha fagkompetansen for å fortsette satsingen.

Inge Brigt Aarbakke var også sterkt tilstede og fortalte om deres satsing på industri 4.0. Ved å være først ute med grensesprengende tanker har de tatt posisjon helt i tet og får utviklet systemer sammen med leverandører av maskiner og software som helt sikkert vil bli standard i mange bedrifter i de neste årene. Det interessante var å høre at de gjennom industri 4.0 og digitalisering skal doble omsetningen uten å ansette en eneste kontoransatt – men de trenger flere dyktige fagarbeidere.

Denne gangen var ikke Tronrud Engineering på talerstolen, men de er også en bedrift som satser friskt og som blir lagt merke til. De konkurrerer sammen med Aarbakke og Moelven industrier om å bli kåret til Norges smarteste industribedrift, og jeg vet at juryen har en tøff jobb for å kåre en vinner blant så gode kandidater!

På konferansen klarte, som vanlig, også direktør Jølberg i TESS å imponere. Gjennom mange tiår har han ledet bedriften med klare filosofier og alltid med det neste nye i nesen og fokus. Denne gangen lettet Jølberg litt på teppet for den neste store satsingen som skal forenkle materialsporing og dokumentasjon. Med stort engasjement kunne han fra talerstolen fortelle om hvordan blockchain også kan gjøre hverdagen til industribedriftene enklere og hvordan Norge ligger helt i front med å bruke teknologien på denne måten! Nysgjerrig? Da er det bare å følge med på fortsettelsen.

Man kan ikke annet enn å gå fra en slik konferanse med glede over hvor gode norske industribedrifter er og hvor mye enkeltpersoner i Norge er villig til å satse for at konkurransekraften skal være på topp. Jeg vil virkelig slå ett slag for industriforkjemperne våre som fortsetter å tenke nyskapende selv etter tiår med kamp og glede for egne bedrifter!