Hva vil høsten bringe?

I skrivende stund er jeg inne i siste ferieuke, og tankene sirkler igjen rundt både den nasjonale og den globale utviklingen og hvordan dette vil påvirke de neste månedene og årene. Blir det bedre ettersom høstmånedene sniker seg på oss, eller må vi leve med lokale restriksjoner som vi opplevde nasjonalt denne våren?

Da vi tok sommerferie var optimismen begynt å komme tilbake, og det ene etter det andre av de strenge covid-19 tiltakene ble tatt bort. Det som fortsatt var klart, var at håndhygiene og sosial avstand var viktig for å holde smitten i sjakk. Sakte, men sikkert tok vi hverdagen tilbake. Flere kom tilbake i jobb før vi tok ferie, og smittetallene var nesten null her hjemme på berget. Vi kjente på at alt begynte å bli bedre.

Når jeg skriver dette er det Hurtigruten som er på alles lepper. Ett stort og respektert norsk selskap som valgte å ikke varsle passasjerer om et pågående smitteutbrudd, selv om de hadde lovet myndighetene å gjøre det. Bakgrunnen kan vi bare spekulere på, men det er nærliggende å tro at de ikke forstod alvoret i at smitten var om bord på minst ett av deres skip.

Det er lett å rette en pekefinger mot selskapet og ledelsen for at de ikke varslet, for at de tolket karanteneregler på en måte som gjorde det mest mulig økonomisk fordelaktig for eget selskap og for at de ikke tok situasjonen alvorlig nok.

MEN, det er ikke bare Hurtigruten som tar dårligere valg. Oftere og oftere ser vi at privatpersoner velger å ikke sprite hendene når de går inn i en butikk, velger å være ute blant folk selv om de er forkjølt – snufser og hoster og ikke minst at en meter har krympet til noen få centimeter. Min bekymring nå er at vår ferie fra jobb, hverdagens mas og til dels covid-19 reglene vil føre til at vi får en tøff høst. La oss igjen slå et slag for dugnaden med å holde Norges smittesituasjon på lavest mulig nivå.

I tillegg er lønnsforhandlingene i gang, og de ser ut til å gå inn i en tøff runde. Norske bedrifter har vært gjennom den tøffeste våren på lenge og har ikke mye ekstra å gi, mens mange ansatte har hatt en tøff vår – enten med permitteringer eller kanskje fullstendig arbeidsledighet eller de har jobbet døgnet rundt for å bistå samfunnet. Uansett hvordan vi ser på det er det enkelt å forstå begge parters standpunkt. Jeg håper at begge parter bidrar og at vi slipper en streik på toppen av den historiske situasjonen våre virksomheter og innbyggere står i!

Høsten blir i alle fall ikke kjedelig! Det er mange skyer som truer i horisonten, men det er også sol på den store himmelen. Denne gangen har jeg og du en historisk mulighet til å påvirke utviklingen, både med covid-19 og faren for streik. La oss holde på den nasjonale dugnaden en stund til, la oss bidra der vi kan og la høstsola titte frem på industrien vår! Står vi sammen så blir det bra igjen!